TIPS voor onderhoud

SCHOONMAKEN VOOR GEBRUIK: VERWIJDER OUDE AS

Verwijder voor u uw Big Green Egg aansteekt oude as uit de keramische basis van de EGG. Zo kunt u de temperatuur van uw EGG langer constant houden en heeft u meer controle over het bereiden van uw gerechten.Gebruik de Ash Tool (of een andere pook) om het as van het eventueel nog resterende houtskool te scheiden (en het houtskool gelijk weer goed te verdelen). Gebruik daarna de Ash Removal Pan (of een andere tool) om het as eenvoudig en zonder te knoeien via de luchtregelaar in de keramische basis uit de EGG te verwijderen.


DEK JE EGG AF

Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. De unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de EGG en de rEGGulator te beschermen, raden we je aan om de EGG af te dekken wanneer je hem niet gebruikt. Bijvoorbeeld met één van onze handige, in verschillende maten verkrijgbare EGG Covers.Zo voorkom je dat deze onderdelen na verloop van tijd gaan roesten of op een andere manier beschadigd raken.


VOORKOM SCHIMMELVORMING

Verwacht je je EGG een tijdje niet te gebruiken? Doe dan geen afdekdop of margrietschijf op de keramische schoorsteen, en hou ook de luchtregelaar in de keramische basis helemaal open. Zo voorkom je eventuele schimmelvorming in de EGG.Mocht er desondanks toch schimmel in de EGG ontstaan, dan is dit met een enkele hete stooksessie eenvoudig te verwijderen.


CONTROLEER ALLE BOUTEN EN MOEREN/MOERDOPPEN

Controleer ongeveer 1 maand na het monteren van je EGG of alle bouten en moeren/moerdoppen die je tijdens het monteren vast hebt gedraaid nog goed vastzitten, en draai ze aan als dat nodig is.De lange bouten van de zwarte banden die de keramische basis en keramische deksel omsluiten mogen hierbij zo strak worden aangedraaid dat zij een lichte kromming vertonen.


BEHANDEL METALEN EN GIETIJZEREN ONDERDELEN

Hou de bewegende metalen onderdelen van de EGG, met name het scharnier en de luchtregelaar, in goede conditie door deze een paar keer per jaar in te spuiten met WD40 of een siliconenspray.Heb jij een EGG met een margrietschijf? Dan raden we aan om deze met enige regelmaat te behandelen met een plantaardige olie. Let op: gebruik hier geen olijfolie voor. De opvolger van de margrietschijf, de rEGGulator, heeft een speciale coating die roestvorming tegengaat.


  • Het schoonbranden van je Big Green Egg is in principe niet nodig omdat de vetten in je Big Green Egg ook voor smaak zorgen. Wil je hem toch schoonbranden, omdat je bijvoorbeeld een product wilt bereiden waarbij je geen overheersende rooksmaak wilt hebben, brand de Big Green Egg dan schoon op een temperatuur van 250 graden gedurende 30 minuten.De keramiek hoeft niet helemaal wit te worden.
  • Alle temperaturen boven de 300 graden zijn onnodig bij het koken (zelfs voor pizza!) en de kans op schade aan de keramiek is hierbij groter.